
Oedeemtherapie

Manuele lymfedrainage (oedeemtherapie) wordt toegepast bij mensen die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij mensen met kanker na een operatie, of als gevolg van bestraling en chemotherapie. Maar oedeem kan ook ontstaan ten gevolge van littekens, na elke andere operatieve ingreep of na een ongeval.
Lymfoedeem is hinderlijk en kan onnodig toenemen wanneer mensen niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Oedeemklachten uiten zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Vaak komt het voor in de armen of de benen.
Onze oedeemfysiotherapeut geeft uitleg over de werking van het lymfesysteem en uw klachten en leert u wat u welke oefeningen u zelf kunt doen en waar u op moet letten. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van manuele lymfedrainage ( een speciale massagetechniek om het vocht af te voeren) en fascietechnieken om de afvoer te stimuleren waardoor het oedeem vermindert en u makkelijker kunt bewegen.
De behandeling door een oedeemfysiotherapeut kan bestaan uit:
- Voorlichting
- Manuele lymfe drainage
- Compressie therapie middels bandage, Coban 2 layer en steunkousen
- Lymfetaping
- Oefentherapie
- Ademhalingstherapie
- Aanleren van zelf management
De behandelbare klachten:
- Klachten aan het zenuwstelsel, bv. M.S. , gezichtsverlamming, migraine
- Klachten als gevolg van stress, bv. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn
- Keel-, neus-, en ooraandoeningen
- Orgaanklachten, bv. de lever, de nieren (allergieën), de darmen (ziekte van Crohn), de milt
- Longaandoeningen, bv. chronische bronchitis, longemfyseem, astma